Pentru a găsi rapid răspunsul la întrebarea dumneavoastră, întrebările și răspunsurile privind Sistemul de tratare a apei eSpring™ sunt grupate astfel:

Filtru din carbon presat
Ce este filtrul activat din carbon presat?
„Activat” înseamnă că filtrul din carbon a fost special procesat pentru a crea porii din masa filtrului. Aceasta mărește suprafața carbonului. „Presat” înseamnă că materialul a fost compactat sub forma unui bloc poros, folosind o tehnologie specială patentată. Atunci când apa intră în contact cu carbonul activat, contaminanții organici și celelalte particule sunt prinse în acești pori. Pereții acestor canale poroase vor absorbi diverși contaminanți organici. Cum porozitatea și suprafața cresc, crește și capacitatea de filtrare a carbonului activat.
Are filtrul de carbon capacitatea de a îndepărta toţi contaminanţii?

Carbonul activat are capacitatea de a forma legături și de a absorbi majoritatea compușilor organici precum pesticidele sau erbicidele. Nu are capacitatea echivalentă de a îndepărta compușii precum fierul, calcarul, nitrații, sărurile sau compușii metalici grei precum cei de cadmiu sau crom. Carbonul utilizat pentru realizarea filtrului eSpring™ are o distribuție specială a trei tipuri de pori:

• macropori – cavități de mari dimensiuni care elimină contaminanții mari (masa atomică peste 10000 de unități).
• pori de tranziție - îndepărtează compușii medii cu masa atomică de aproximativ 500 de unități, precum pesticidele.
• micropori - îndepărtează compușii de mici dimensiuni, cu masa atomică sub 100 de unități, precum triclormetanii.

Cum permite filtrul trecerea mineralelor?
Filtrul de carbon formează legături doar cu compușii organici. Mineralele și alți compuși anorganici nu au conținut de carbon. De aceea, o legătură carbon-carbon nu este posibilă, iar mineralele vor rămâne în apă chiar și după trecerea prin filtru.
Care sunt compușii anorganici pe care îi elimină Sistemul de tratare a apei eSpring™?
Este posibil ca un filtru de carbon corect proiectat să elimine anumiți contaminanți anorganici. Compania noastră are documente doveditoare asupra eficienței cu care acționează filtrul pentru eliminarea plumbului, a mercurului și a radonului. Există motivații complexe care susțin eficiența cartușului în eliminarea plumbului sau a altor contaminanți anorganici. În cei mai simpli termeni, eliminarea anumitor contaminanți rezultă din capacitatea selectivă a filtrului de a forma legături chimice cu acești compuși din apă. Compania noastră a evaluat Sistemul de tratare a apei eSpring™ testând capacitatea de eliminare a altor materiale anorganice. Până acum, doar un număr redus de materiale anorganice au putut respecta regulile stricte impuse în domeniu. Nu vom lansa afirmații privind capacitatea sistemului dacă nu suntem absolut siguri că acesta se ridică la nivelul celor mai înalte standarde până la ultimul moment al duratei de viață a filtrului. În general, orice afirmație prea cuprinzătoare privind capacitatea filtrului de carbon de a elimina compuși anorganici ar trebui imediat cercetată și dovedită. Nu cunoaștem nici un sistem bazat pe filtru de carbon capabil să elimine constant o gamă foarte largă de materii anorganice pe toată durata de viață a cartușului.
Este capabil sistemul eSpring să elimine nitraţii?
Nu. Pentru motivele enumerate mai sus, la întrebarea „Care sunt compușii anorganici pe care îi elimină Sistemul de tratare a apei eSpring™?”, sistemul eSpring nu poate îndepărta nitrații.
Clorul nu are o bază de carbon, totuși Sistemul de tratare a apei eSpring™ poate îndepărta acest element. Cum este posibil acest lucru?
Clorul este una dintre puținele excepții de la regula legăturilor de carbon. Clorul reacționează cu suprafața filtrului de carbon și este transformat în cloruri. Această reacție elimină clorul și impactul său negativ asupra gustului și mirosului. La nivelul utilizatorului, eliminarea mirosului și gustului de clor este un lucru esențial. Nivelul de clor este minim și nu ar trebui să reprezinte o problemă.
Filtrele de carbon pot încuraja dezvoltarea bacteriilor?
Dacă există bacterii în fluxul de apă, ele se pot dezvolta peste noapte sau atunci când aparatul este inactiv. Acest lucru este valabil pentru toate filtrele de carbon – chiar și pentru cele tratate cu argint. Sistemul de tratare a apei eSpring utilizează lumina ultravioletă pentru a distruge majoritatea bacteriilor patogene, a virusurilor și a sporilor prezenți în apă după ce aceasta a ieșit din filtrul de carbon.
Am auzit că anumite filtre ceramice au capacitatea de a elimina bacteriile. Este adevărat?
Anumite filtre ceramice pot eventual elimina unele tipuri de bacterii pe termen scurt. Oricum, acest lucru nu este sigur după o perioadă mai îndelungată de utilizare a filtrului. Atunci când cineva încearcă să facă o astfel de afirmație, este bine să solicitați documentația cu rezultatele unor astfel de teste făcute spre sfârșitul perioadei indicate de viață a filtrului.
Din ce material este fabricat dispozitivul de prefiltrare care precede filtrul din carbon propriu-zis?
Spre deosebire de materialul textil, țesut în mod obișnuit cu fibre încrucișate, materialul nostru este alcătuit dintr-un singur strat. Este fabricat dintr-un polimer sintetic special, cunoscut sub numele de polipropilenă. Polipropilena este un material inert – ceea ce însemnă că filtrul nu va interacționa chimic și nu se va descompune pe toată durata de viață a filtrului. Scopul său este să capteze particulele și să protejeze blocul de carbon.
De ce atunci când instalăm un cartuș nou, prima cantitate de apă eliberată din filtru conţine particule negre?
Acesta este un lucru normal. Aceste particule negre sunt praful de carbon care a rămas în urma procesului tehnologic de fabricare a filtrului. Lăsați apa să curgă, iar praful va fi îndepărtat în câteva minute de fluxul de apă. În plus, dacă veți permite ca apa să curgă câteva minute prin filtrul de carbon, acesta va fi complet umectat iar capacitatea sa de retenție va spori.
Sistemul de tratare a apei eSpring modifică pH-ul apei?
Da, la început. Procesul de activare a carbonului lasă pe carbon o suprafață alcalină care este similară prafului de copt și care este spălată după câteva utilizări. Această modificare de pH este acceptabilă și nu are niciun efect asupra consumatorului.. După aproximativ 70 de litri de apă filtrată, nivelul pH-ului scade și, după 200 de litri de apă filtrată, pH-ul este aproape identic cu cel al apei netratate.
Apa tratată conţine particule albe sau fulgi care plutesc în interior și care nu există în apa netratată.
Ce sunt aceste particule?
Cauza primară pentru prezența particulelor albe în apa tratată este duritatea apei. Apa tratată poate avea un nivel al pH-ului ușor mai mare decât apa netratată. Acest lucru conduce la precipitarea mineralelor precum calciul și magneziul – minerale benefice, de altfel, rezultând acești fulgi albi sau gri care se depun pe baza paharului sau a recipientului. Aceste particule apar în general imediat după instalarea unui nou filtru sau în condițiile în care apa este foarte dură. Temperatura poate reprezenta și ea un factor important.
De ce calciul și magneziul se precipită mai mult atunci când fierbem apă care a fost filtrată decât atunci când fierbem apă nefiltrată?
Calciul și magneziul, mineralele care dau duritatea apei, devin mai puțin solubile și mai concentrate pe măsură ce apa se evaporă în timpul fierberii. O creștere a pH-ului apei – care are loc în timpul procesului de filtrare eSpring – poate de asemenea să favorizeze precipitarea. Dacă am combina acești doi factori fierbând apa filtrată prin eSpring™, fenomenul de precipitare este mult mai probabil (în plus, înghețarea apei poate de asemenea favoriza precipitarea – acesta fiind motivul pentru care particulele albe apar uneori în cuburile de gheață produse cu apă filtrată prin sistemul eSpring).
De ce la suprafaţa cafelei sau a ceaiului preparate cu apă filtrată se formează uneori o peliculă?
Oamenii de știință care au studiat acest fenomen au descoperit că această peliculă este cauzată de reacția calciului din apa dură cu compușii care se găsesc în mod normal în cafea sau ceai. Deoarece apa filtrată are un pH mai mare, acest tip de reacție este favorizat. Această situație apare numai în cazul apei dure.
A trecut un an de la instalarea Sistemului de tratare a apei eSpring™ și debitul nu a scăzut. Este nevoie să schimb cartușul aparatului?
Da. Debitul este în primul rând o măsură a capacității de filtrare a particulelor. Dacă, în mod normal, apa din zona în care locuiți conține cantități mari de particule, este posibil ca filtrul să se blocheze chiar înainte de un an. Dacă, dimpotrivă, apa nu conține în mod curent astfel de particule, este posibil ca filtrul să nu se blocheze timp de mai mulți ani. Însă acest filtru de carbon se bazează atât pe capacitatea fizică de filtrare a apei cât și pe capacitatea chimică de îndepărtare a contaminanților. Peste un an de funcționare, nu vă putem garanta faptul că filtrul este în continuare capabil de a îndepărta acei contaminanți care necesită o adsorbție chimică. Deoarece acești contaminanți, de obicei, nu au miros sau gust, singura metodă prin care vă puteți asigura că filtrul dumneavoastră funcționează la parametrii doriți este să înlocuiți cartușul la momentul indicat de sistemul de monitorizare.
Este posibil ca acești contaminanţi acumulaţi în filtru să afecteze calitatea apei care iese din sistemul de filtrare?
Atâta timp cât aparatul este utilizat și întreținut conform instrucțiunilor, iar cartușul este schimbat la intervalul recomandat, acest lucru nu este posibil.
Dacă o singură persoană utilizează sistemul, este posibilă utilizarea pe un interval mai mare de un an fără să fie necesară înlocuirea filtrului?
Nu. Pentru a menține performanțele prescrise și documentate de compania noastră, cartușul trebuie înlocuit în fiecare an – nu are neapărat importanță cantitatea de apă filtrată în acest interval. Studiile au demonstrat faptul că particulele de mari dimensiuni sunt îndepărtate de porii de mari dimensiuni în primă fază dar, ulterior, aceste particule difuzează și blochează porii de dimensiuni mai mici. Acest lucru reduce numărul de pori activi, capabili să elimine particulele de mici dimensiuni și, ca urmare, capacitatea de filtrare a aparatului. Difuzia particulelor mari și blocarea porilor de mici dimensiuni are loc în timp și nu depinde exclusiv de cantitatea de apă filtrată. Deci, pentru a putea fi siguri că filtrul are capacitatea de a elimina particulele de mici dimensiuni, este nevoie să înlocuim cartușul cel puțin o dată pe an, indiferent de cantitatea de apă filtrată în acest interval. Dacă nu procedăm astfel, există posibilitatea ca aparatul să nu funcționeze la performanțele prescrise.
Există posibilitatea ca unul dintre capetele filtrului de carbon să se uzeze mai repede decât celălalt capăt?
Nu. Acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă debitul de apă ar parcurge filtrul de la un capăt la celălalt. Sistemul de tratare a apei eSpring a fost proiectat astfel încât apa să intre în spațiul de filtrare dinspre exteriorul filtrului de carbon radial pe toată suprafața cartușului de carbon. Acest lucru face ca elementele contaminante să fie reținute uniform în toată masa filtrului.
Cum trebuie eliminate filtrele uzate?
Contaminanții absorbiți în filtrul de carbon sunt neutralizați complet și nu pot fi eliberați înapoi în mediul înconjurător, deci filtrul poate fi eliminat pe căile normale de depozitare a resturilor menajere. Lampa UV conține o cantitate infimă de mercur, similar cu lămpile fluorescente, și va trebui eliminată conform regulilor relevante din fiecare țară.

Lampa cu ultraviolete
Ce este lumina ultravioletă? Este posibil ca apa să devină radioactivă?
Testele au dovedit că lampa cu lumină ultravioletă din sistemul de tratare a apei eSpring poate fi folosită în mediul casnic fără niciun pericol. Lumina ultravioletă (UV) este o altă formă de energie emisă, similară luminii vizibile sau undelor radio. Asemenea acestor alte forme de radiații, lumina UV este emisă - sau radiază - dintr-o sursă și apoi se deplasează cu viteza luminii prin aer. Din acest motiv, orice formă de energie radiantă poate fi denumită „radiație” – fie că provine de la soare, de la un bec sau de la lampa UV din Sistemul de tratare a apei eSpring. „Radiație” nu este nicidecum sinonim cu „radioactivitate”. Radioactivitatea se referă exclusiv la acele materiale care emit radiații nucleare, precum uraniul. Nu există niciun material radioactiv în componența sistemului eSpring.
Este lumina ultravioletă un element comun sistemelor de tratare a apei?
Da. Lumina UV a fost utilizată pentru tratarea apei în 1919 și este recunoscută ca o metodă eficientă de tratare a apei fără a utiliza substanțe chimice. Este utilizată adesea de către procesatorii de alimente, companii producătoare de băuturi, furnizori de apă îmbuteliată, producători de medicamente și alți producători care utilizează apă tratată în diferite procese tehnologice.
Este posibil ca apa să vină în contact cu lampa UV și să o distrugă pe aceasta sau chiar întregul sistem?
Nu. Lampa UV este complet izolată de zona prin care curge apa.
Designul cartuşului folosit la Sistemul de tratare a apei eSpring™este exclusiv?
Designul cartuşului filtrant pe bază de carbon/ultraviolete din Sistemul de tratare a apei eSpring este exclusiv şi i se aplică 18 brevete în SUA, precum și numeroase brevete internaționale (vezi pag. 39).
Cât timp rămâne aprinsă lampa cu ultraviolete a cartușului filtrant?

Lampa cu ultraviolete rămâne aprinsă în timp ce apa curge prin sistem sau timp de cel puțin 30 de secunde. Dacă apa tratată curge prin sistem mai puțin de 15 secunde și apoi se oprește, lampa mai rămâne aprinsă timp de 30 de secunde. Lampa cu ultraviolete se stinge după 30 de secunde, numai dacă apa tratată nu curge prin sistem mai mult de 30 de secunde. Dacă apa tratată curge mai mult de 30 de secunde prin sistem, lampa cu ultraviolete rămâne aprinsă atât timp cât apa tratată curge prin sistem, plus încă 5 secunde.

NOTĂ: Lampa cu ultraviolete nu se va aprinde dacă dispozitivul eSpring este deconectat de la sursa de curent electric (priză). 

 

Instalare și utilizare
Sistemul de tratare a apei eSpring™ poate afecta debitul normal de apă?
După instalarea unui sistem eSpring, debitul apei nefiltrate va rămâne neschimbat. Dar debitul apei filtrate va fi de maximum 3,4 l/min. Acest debit redus permite timpul de contact adecvat între apă, filtrul de carbon și lampa UV, pentru a se realiza operațiunea de filtrare.
Există o corelaţie între presiunea apei la intrarea în sistem și debitul apei filtrate?
Care variantă este de preferat: presiune/debit redus sau presiune/debit ridicat?
Există o corelație directă: presiunea redusă va da naștere unui debit redus. Totuși, variația capacității de reducere a particulelor insolubile între limitele minimă și maximă ale sistemului este neglijabilă. Presiunea scăzută va conferi o capacitate crescută de filtrare datorată timpului de contact prelungit. Divertorul și/sau robinetul auxiliar au un sistem de control al debitului încorporat pentru a limita debitul maxim.
De ce trebuie lăsat sistemul să funcţioneze un minut în gol după perioade lungi de inactivitate?
Dacă unitatea a fost inactivă, este posibil ca bacteriile să se fi dezvoltat în apa din sistemul de evacuare sau din divertor. Lăsând apa să curgă timp de un minut înainte de a o folosi, puteți elimina apa rămasă înlocuind-o cu apă proaspătă, tratată prin lampa UV.
Ce se va întâmpla dacă, accidental, trecem apă fierbinte prin sistemul de tratare eSpring?
Este puțin probabil ca apa fierbinte ajunsă pentru scurt timp în sistemul eSpring să producă defecțiuni majore. Oricum, apa rece este recomandată pentru cu totul alte motive. Cartușul cu carbon activat este mult mai eficient în cazul apei reci, decât în cazul celei calde. Testele au demonstrat că capacitatea de absorbție optimă este în jurul temperaturii de 25° C. Temperatura mai ridicată are ca efect diminuarea capacității de filtrare. Contaminanții rămân lipiți de filtrul de carbon în apă rece. Când sunt expuși la temperaturi înalte, unii contaminanți dificil de îndepărtat se pot detașa de filtru și pot reveni în fluxul de apă filtrată. În final, utilizarea apei fierbinți poate să cauzeze defecțiuni sistemului.
Există situaţii când este mai bine să nu utilizăm Sistemul de tratare a apei eSpring™?
Da. De exemplu căderile de tensiune sau situațiile când s-a demonstrat că apa nu este potabilă. După fierbere, anunțați autoritatea de sănătate publică sau furnizorul local de apă pentru a determina dacă este sigur consumul de apă.
Dacă suntem anunţaţi de autorităţi că este cazul să fierbem apa înainte de a o consuma, este cazul să folosim în continuare sistemul eSpring?
Necesitatea de a fierbe apa poate fi determinată de către autorități din diverse motive. În aceste situații, autoritățile sunt cele îndreptățite să recomande măsurile de protecție care trebuie luate. De aceea, vă recomandăm să sfătuiți clienții să urmeze regulile impuse de autoritățile competente.
Este posibil ca locul și modul de instalare să afecteze performanţele aparatului?
Atât timp cât aparatul este așezat corect, în poziție verticală, el va funcționa în parametrii prescriși, fie că este așezat deasupra sau sub blatul de bucătărie. Atunci când instalați unitatea, urmați cu atenție instrucțiunile din manualul de utilizare.
Ce ar trebui să fac dacă aparatul nu poate fi racordat la reţea datorită dimensiunilor conectorilor?
Valva divertoare și adaptorii furnizați odată cu aparatul sunt proiectate pentru a se adapta oricărui sistem de robineți comercializat pe piața dumneavoastră. Oricum, este posibil ca dumneavoastră să aveți un sistem mai puțin comun de robineți, care nu este compatibil cu sistemul de instalare oferit de aparat. Contactați departamentul de Relații cu Clienții pentru a vă informa dacă există un adaptor special. În această situație, dacă niciun adaptor nu dă rezultatele dorite, vă recomandăm utilizarea opțiunii de montare sub nivelul blatului de bucătărie, dacă este posibil. O altă opțiune este montarea unui alt robinet la bucătărie. Dacă totuși nu considerați acceptabilă niciuna dintre opțiunile de mai sus, din păcate sistemul nu va putea fi utilizat în căminul dumneavoastră.
Care este impactul pe care l-ar putea avea variaţiile de tensiune asupra sistemelor electronice ale aparatului?
Sistemul a fost proiectat pentru a fi rezistent la astfel de variații de tensiune.
Manualul utilizatorului se referă la interiorul sau la exteriorul aparatului atunci când recomandă „nu utilizaţi ulei vegetal, produse petroliere sau lubrifianţi, amoniac, alcool, soluţii acide sau alte soluţii tari de curăţare”?
Se referă la ambele componente, însă partea importantă este carcasa sistemului. Componentele pot fi afectate de soluții de curățat prea puternice și, pe termen lung, se pot decolora.
Apa filtrată poate fi depozitată?
Da. Pentru a preveni contaminarea apei filtrate, păstrați-o timp de 24 de ore într-un recipient curat cu închidere ermetică, la temperatura ambientală. Dacă este păstrată în frigider într-un recipient ermetic, apa filtrată poate fi păstrată chiar și o săptămână.
Grăsimile şi fumul din bucătărie pot degrada sistemul de tratare a apei?
În mod normal, grăsimile şi fumul din bucătărie nu vor afecta unitatea. Cu toate acestea, dacă unitatea nu este curăţată în mod constant, se poate decolora în timp. Pentru a menţine unitatea curată trebuie doar să o ştergeţi cu o soluţie diluată de Detergent lichid pentru vase DISH DROPS™.
Este posibil ca filtrul să se uzeze prematur în cazul în care tratează apă cu conţinut înalt de sedimente?
Chiar și atunci când procesează apă cu conținut înalt de sedimente, blocul de carbon al sistemului eSpring va rezista în bune condiții pe toată durata sa de viață: un an sau 5.000 l de apă. În situații excepționale, unde apa are un conținut foarte ridicat de sedimente, durata de viață a filtrului poate fi ușor mai redusă.
Care este timpul de contact între apă și filtrul de carbon/lampa UV necesar pentru îndepărtarea eficientă a contaminanţilor organici și neutralizarea bacteriilor?
Timpul de contact necesar cu filtrul de carbon/lampa UV este doar unul dintre factorii determinanți pentru performanța sistemului. Sistemul de tratare a apei eSpring a fost proiectat pentru ca timpul de contact minim necesar să fie respectat indiferent de debitul instalației de apă. Sistemul conține un regulator de flux care reglează debitul maxim la 3,4 l/min. Alte condiții ce pot afecta performanțele unui sistem de filtrare sunt: tipul de carbon utilizat, designul, intensitatea luminii UV.
Ce se întâmplă dacă clientul pleacă în concediu timp de 3 luni? Ce ar trebui să facă cu cartușul neutilizat?
Sistemul trebuie conectat la priza de curent electric în mod neîntrerupt, timp de 24 de ore înainte de dezasamblarea sistemului, pentru ca monitorul să stocheze corect informațiile în filtru. Dacă sistemul și filtrul nu vor fi utilizate mai mult de o lună, uscați filtrul timp de 48 de ore, până la uscarea sa completă, și păstrați-l într-o pungă de plastic etanșă, astfel încât acesta să nu fie afectat de aer sau umiditate. Filtrul utilizat anterior trebuie păstrat la frigider atunci când nu este folosit. Reinstalați din nou filtrul atunci când reveniți la rutina normală de folosire.
Care sunt etapele tratării și parcursul apei?

Filtrarea apei include trei etape, iar lampa cu ultraviolete reprezintă următorul pas în tratarea apei.

Cele trei etape de filtrare sunt următoarele:

Etapa 1 - un pre-filtru din material textil, pentru particule de mari dimensiuni, cu pori de aproximativ 100 de microni
Etapa a 2-a - un pre-filtru interior, mai fin, cu pori de aproximativ 5 microni.
Etapa a 3-a - un bloc de carbon activat cu adâncime de 2,5 cm, pentru îndepărtarea particulelor cu dimensiuni de până la 0,2 microni.

Traiectoria apei: Apa curge prin blocul de carbon și apoi pe lângă lampa cu ultraviolete, înainte de a ieși sub formă de apă tratată prin sistemul eSpring cu instalare pe blatul de bucătărie sau dedesubtul acestuia. Apa trece mai întâi prin filtru, moment în care sunt eliminate sedimentele sau particulele solide în suspensie ce ar putea limita transmiterea luminii ultraviolete prin apă. Apa trece apoi prin porțiunea din carbon a filtrului și este dirijată printr-un ecran din oțel inoxidabil către lampa cu ultraviolete. Ecranul din oțel inoxidabil previne contactul dintre lampa cu ultraviolete și porțiunea de carbon a filtrului. Lampa cu ultraviolete are o lungime de undă ce distruge ADN-ul bacteriilor și a virusurilor, astfel încât acestea să nu se poată reproducă și să nu cauzeze infecții.

Care este curentul de repaus atunci când sistemul eSpring nu este în funcțiune?
Sistemul de tratare eSpring consumă aproximativ 2,5 W atunci când este în modul standby (lampa cu ultraviolete este oprită). Aceasta se datorează funcționării la nivel de bază a modulului electronic, care implică în principal alimentarea afișajului luminos. Sistemul eSpring consumă curent electric de 60 W atunci când lampa cu ultraviolete este pornită, așa cum se indică în specificațiile din manualul dispozitivului.
Unde este amplasat numărul de serie?
Dacă se îndepărtează capacul din partea superioară, numărul de serie al sistemului eSpring se află pe partea frontală (zona albastră) a carcasei filtrului, în partea inferioară a etichetei albe. Numărul de serie al sistemului eSpring se compune din 13 caractere, începe cu „0” și se termină cu 4 litere.
Care sunt condițiile de păstrare recomandate?
Se recomandă ca dispozitivul să fie utilizat în mod regulat, în fiecare zi, sau cel puțin o dată la 2 săptămâni. Dacă unitatea eSpring și filtrul nu vor fi utilizate mai mult de o lună, uscați filtrul timp de 48 de ore sau până se usucă complet (lucru care poate dura 2-3 zile) și păstrați-l într-o pungă de plastic etanșă (pungă cu fermoar), astfel încât acesta să nu fie afectat de aer sau umiditate. Reinstalați din nou filtrul atunci când reveniți la rutina normală de folosire. Instalația divertorului folosit pentru sistemul eSpring cu instalare pe blatul din bucătărie trebuie înlocuită o dată la 2 ani.
Tocmai am înlocuit filtrul din sistemul eSpring de tratare a apei, însă sistemul emite în continuare avertizări sonore.
Ce pot să fac în acest caz?

Dacă sistemul dumneavoastră continuă să emită avertizări sonore sau emite un sunet constant după ce ați înlocuit cartușul, probabil că partea superioară și cartușul nu sunt aliniate corect.

• Îndepărtați capacul din partea superioară (afișaj/capac) și filtrul nou.
• Reintroduceți filtrul - înșurubați-l și apoi rotiți-l la maximum către dreapta, pentru a-l strânge.
• Aliniați adecvat capacul superior. • Dacă a fost amplasat corect, nu trebuie să existe niciun spațiu între capacul superior și carcasa de la bază.

Odată ce filtrul a fost înlocuit corect, sistemul dumneavoastră ar trebui să funcționeze corect timp de încă un an sau în limita a 5.000 de litri de apă, oricare dintre aceste situații se produce mai întâi. 

Atunci când instalez robinetul auxiliar, ce dimensiune trebuie să aibă orificiul acestuia?
Majoritatea chiuvetelor standard din oțel inoxidabil au o gaură de curgere (îndepărtați capacul) cu un diametru care este compatibil cu robinetele auxiliare eSpring. Pentru instalarea robinetului auxiliar eSpring trebuie să existe o gaură cu diametrul între 32 mm și 38 mm, practicată în blatul din bucătărie, astfel încât poate fi necesar să utilizați în acest scop un ferăstrău pentru tăierea în metal a găurilor, cu diametrul de 32 mm, un ferăstrău pentru tăierea în profunzime a găurilor sau un ferăstrău reglabil pentru găuri de diverse diametre. O gaură cu diametrul de 38 mm este compatibilă cu sistemul, însă reprezintă cel mai mare diametru la care puteți instala sistemul. Este posibil ca robinetul să nu se fixeze adecvat la chiuvetă, dacă diametrul găurii depășește 38 mm. Pentru chiuvetele din porțelan sau ceramică, apelați la un instalator profesionist pentru practicarea în condiții adecvate a găurii.

Sisteme și tehnologii de tratare concurente
Cum putem compara Sistemul de tratare a apei eSpring™ cu un anumit produs al concurenţei?

Ca regulă generală nu publicăm cercetări comparative cu produsele concurenței. Este politica noastră să ne vindem produsele pe baza caracteristicilor acestora, nu prin diminuarea meritelor produselor concurente. Oricum, încercăm să ne informăm despre tehnologia de ultimă generaţie pentru a vă oferi datele de care aveți nevoie pentru a putea descrie clar performanțele care au transformat sistemul eSpring într-un lider de piață. Credem că cel mai bun mod de abordare este să studiați performanțele altor sisteme disponibile pe piață și apoi să le comparați cu informațiile publicate despre Sistemul de tratare a apei eSpring. Ghidul produselor vă oferă câteva repere privind avantajele și dezavantajele diferitelor tehnologii. Atunci când evaluați afirmațiile concurenței puteți pune aceste întrebări:

1. Care sunt acele categorii de contaminanți pe care sistemul îi îndepărtează?
2. Există teste și documentație care să susțină cele afirmate mai sus?
3. Există rapoarte întocmite de o terță parte?
4. Dacă există o certificare NSF, ce standarde au fost îndeplinite și pentru ce contaminanți s-au făcut testele. De asemenea, verificați debitul și capacitatea sistemului.
5. Rezultatele testelor arată date de pe întreaga durată de funcţionare a filtrului – aşa cum arată rezultatele testelor realizate pentru sistemul eSpring de tratare a apei? Rezultatele testelor realizate la finalul duratei de viaţă a filtrului ne asigură că aparatul va oferi acelaşi nivel de performanţe pe parcursul întregii sale perioade de funcţionare. Dacă rezultatele testelor sunt obţinute la începutul duratei de viaţă a filtrului, nu există nici o garanţie că acesta va asigura performanţe la fel de bune dacă se va deteriora în timp.

Ce reprezintă Sigiliul de aur?

Asociația pentru calitatea apei (WQA) a dezvoltat programul Sigiliul de aur pentru a sprijini consumatorii să diferențieze sistemele de tratare a apei de înaltă calitate. Se acordă distincția Sigiliul de aur numai acelor sisteme care au îndeplinit și depășit standardele impuse industriei. Sistemul de tratare a apei eSpring a fost răsplătit cu distincția Sigiliul de aur. Pentru mai multe detalii privind Asociația pentru Calitatea Apei (WQA), vă rugăm să consultați informațiile de mai jos.

Standardele distincţiei Sigilul de aur:

• Măsurători privind performanțele produsului – determină capacitatea de reducere a contaminanților pe toată durata de viață a sistemului.
• Măsurători privind integritatea structurală a produsului – testează rezistența la presiune mult peste nivelul comun din rețelele casnice, simulând o perioadă de 10 ani de funcționare normală.
• Testări privind siguranța materialelor – confirmă faptul că niciun material cu potențial periculos nu este adăugat apei.
• Recenzii din literatura de specialitate – asigură respectarea Codului Etic al Asociației pentru Calitatea Apei privind reclama, etichetarea și instrucțiunile de instalare.

Clienții pot identifica ușor care sunt produsele validate de WQA căutând pe produs marcajul Sigiliului de aur sau consultând produsele aflate pe lista WQA publicată pe site-ul web WQA (www.wqa.org).

Asociația pentru Calitatea Apei.
Asociația pentru calitatea apei (WQA) a fost fondată pentru a promova cele mai înalte standarde de onestitate, integritate, practici comerciale loiale și profesionalism în industria sistemelor de tratare a apei și se dedică testării riguroase a acestui tip de produse. WQA reprezintă mai mult de 2.200 de companii membre din S.U.A. și aproape 400 de companii membre din alte 82 de țări.

Este posibil să prelungim durata de viaţă a filtrului prin schimbarea direcţiei fluxului de apă, pentru a clăti contaminanţii?

Nu. Deși unii producători promovează schimbarea direcției fluxului de apă (supunerea filtrului unui flux de apă din sens opus) ca pe o metodă de a crește durata de viață a filtrului, rezultatul ar fi de fapt reducerea duratei de viață a filtrului – din trei motive:

1. Pentru că apa este procesată printr-un filtru de carbon, contaminanții se acumulează în straturi, concentrația cea mai mare fiind pe exteriorul filtrului. Aceste straturi cresc în dimensiuni gradual, spre interior, iar atunci când stratul de contaminanți depuși a ajuns la miezul filtrului, filtrul trebuie înlocuit.
2. Filtrarea în sens invers le va permite contaminanților să se acumuleze direct pe interiorul filtrului.
3. Atunci când filtrul va începe să funcționeze din nou, în sensul normal, este posibil ca elementele contaminante acumulate pe interior să fie eliberate în apa filtrată, reducând eficiența tratamentului. Experții sunt de acord asupra faptului că schimbarea direcției fluxului de apă nu este recomandată în cazul filtrelor din carbon.

Concurenţa a făcut o demonstraţie în care a utilizat tensiunea electrică pentru a compara apa filtrată prin sistemul lor cu
cea tratată prin eSpring™. Apa ce provenea de la eSpring a devenit maronie pe când apa filtrată prin celălalt aparat
a rămas limpede. De ce?
Demonstrația a folosit un proces denumit electroliză, care demonstrează faptul că mineralele și sărurile au fost eliminate din apa potabilă. Dacă în apă există minerale, apa va conduce electricitatea. Dacă nu există minerale, apa nu va conduce electricitatea. De aceea, dacă un electrod din fier este plasat în apa cu conținut de minerale, electricitatea va determina metalul să se oxideze, sau să ruginească. Oxidul se va amesteca cu apa, culoarea acesteia devenind maronie. Această demonstrație nu indică prezența contaminanților în apă. Ea poate fi considerată ca o demonstrație a prezenței mineralelor. Și, așa cum știți, unul dintre avantajele pe care le oferă sistemul eSpring este tocmai faptul că păstrează mineralele benefice precum calciul și magneziul. Această demonstrație este de natură să inducă în eroare și a fost declarată ca fiind non-etică de către Asociația pentru Calitatea Apei.
În ce constă tratamentul apei cu ozon? Este o metodă eficientă?

Ozonul este o formă unică de oxigen, folosită pentru controlul bacteriilor și al virusurilor. Ozonul este generat prin arc electric sau cu ajutorul luminii UV.

Avantaje:
• Distruge bacteriile și virusurile. 

Dezavantaje:
• Dificil de replicat un proces eficient.
• În general ineficient împotriva contaminanților organici sau anorganici.

Ce reprezintă indicatorul TSD?
TSD sunt inițialele pentru Total Solide Dizolvate. Este un indicator al cantității de elemente anorganice dizolvate în apă. Anumiți producători de sisteme de tratare a apei cu o capacitate ridicată de eliminare a contaminanților anorganici utilizează indicele TSD pentru a demonstra eficiența sistemelor lor. Oricum, acest indice nu este un indicator echilibrat al eficienței filtrării, deoarece ignoră complet rata decontaminării organice.
De ce apa filtrată prin eSpring™ răspunde în continuare pozitiv la testele pentru detectarea bacteriilor?

Controlul bacteriilor este o problemă foarte complicată, mulți indicatori putând influența rezultatele testelor. Există numeroase bacterii patogene care cauzează îmbolnăviri, la fel cum există și bacterii non-patogene sau HPC, care nu au acest efect. Lumina ultravioletă a sistemului eSpring distruge bacteriile patogene sau cele transportate de apă, care cauzează îmbolnăviri. Deci, dacă găsiți un test care demonstrează prezența unor bacterii în apa filtrată prin sistemul eSpring, examinați condițiile în care s-a făcut testul, precum și etapele testării cu mare atenție:

• Mediul de stocare a mostrelor a fost unul steril? Un container nesteril poate introduce bacterii în mostră. Containerele spălate manual sau în mașina de spălat automată nu sunt sterile. Mostrele au fost evaluate imediat? Mostrele trebuie răcite și testate într-un interval de 24 de ore. Dacă nu se procedează astfel, bacteriile pot pătrunde în apă.
• Atunci când alegem o mostră, trebuie să ne asigurăm că valva divertorului este complet deschisă, pentru ca apa nefiltrată să nu pătrundă în mostra de apă filtrată.
• Dacă unitatea nu a fost folosită recent, trebuie lăsată apa să curgă timp de cel puțin un minut pentru a ne asigura că bacteriile din divertor și din tubulatură au fost îndepărtate.

Dacă mostrele au fost corect selectate și procedurile de testare sunt respectate, rezultatele testării trebuie să arate faptul că bacteriile au fost îndepărtate. Oricum, trebuie admis faptul că sistemul eSpring nu produce apă sterilă - apă care fie complet lipsită de bacterii.


Întrebări generale
De ce să cumpăr un sistem eSpring™ de tratare a apei?
Cei care au cea mai mare nevoie de un sistem de tratare a apei sunt cei care au apă cu un gust sau miros neplăcut. Cu toate acestea, şi persoanele care nu au probleme evidente cu apa sunt expuse la riscuri mai mari de contaminanţii din apa de băut. Majoritatea acestor contaminanţi, ca de exemplu bacterii sau compuşi ai produselor dezinfectante, nu au culoare, gust sau miros. Aceşti contaminanţi nu pot fi detectaţi uşor, dar expunerea îndelungată la ei poate avea efecte negative asupra sănătăţii. Reducerea acestor contaminanţi este cel mai important motiv pentru a investi într-un Sistem de tratare a apei eSpring. Dacă vă doriţi doar să îmbunătăţiţi gustul şi mirosul apei, există multe alte sisteme care pot face acest lucru. Însă, există foarte puţine sisteme care reduc nivelul contaminanţilor, al substanţelor chimice şi al pesticidelor din apă, şi chiar mai puţine care distrug eficient bacteriile şi virusurile patogene. Sistemul de tratare a apei eSpring îndeplineşte toate aceste funcţii. În plus, sistemul nostru asigură apă tratată la cerere, cu un debit mare – fiind astfel mult mai convenabil decât apa îmbuteliată sau fiartă. De asemenea, nu necesită foarte multă întreţinere. Rezultatul este un sistem care îndepărtează eficient peste 160 de contaminanţi, dintre care peste 145 au efecte potenţial nocive pentru sănătate, şi elimină peste 99,99% din bacteriile şi virusurile din apă. Această combinaţie oferă proprietăţi şi avantaje care nu se mai regăsesc la nici un alt sistem de tratare a apei.
Există o garanţie a sistemului de tratare a apei eSpring?
Garanția sistemului eSpring este una dintre cele mai generoase tipuri de garanții de pe piața sistemelor de tratare a apei. Datorită naturii acestui produs este posibil ca, în timp, acesta să se uzeze și să necesite înlocuire. De aceea garanția pe viață nu este o opțiune. Dar sistemul de tratare a apei eSpring a fost proiectat și construit pentru a fi un lider de piață din punct de vedere al eficienței și rezistenței.
Ce tip de rezultate furnizează Sistemul de tratare a apei eSpring™?
Afirmațiile pe care le facem despre performanțele sistemului de tratare a apei eSpring se bazează în primul rând pe certificatele NSF International. Un sumar al rezultatelor testelor este livrat o dată cu fiecare sistem comercializat. Aceste teste au fost executate pentru a certifica faptul că produsul nostru îndeplinește standardele NSF/ANSI numărul 42 (gust, miros și limpezime), numărul 53 (substanțe chimice volatile), numărul 55 (eliminarea prin intermediul razelor UV a microorganismelor) și numărul 401 (Contaminanți noi, inclusiv unele medicamente eliberate sau nu pe bază de prescripție medicală, tipuri noi de erbicide etc., identificate în cantități foarte mici în apa potabilă). Aceste teste au fost executate de către NSF International aplicându-se standardele stricte impuse de către NSF/ANSI, din acest motiv rezultatele testelor pot fi considerate ca fiind extrem de edificatoare.
De ce avem nevoie de sistemul eSpring dacă problema pe care dorim să o rezolvăm este îndepărtarea contaminanţilor anorganici?
Sistemul de tratare a apei eSpring va reduce o parte a contaminanților anorganici precum plumbul, mercurul sau radonul. Oricum, sistemul este conceput pentru a îmbunătăți gustul, mirosul și limpezimea apei, pentru a reduce o gamă foarte largă de contaminanți organici și pentru a reduce nivelul bacteriilor și virusurilor. Studiile noastre de piață au arătat faptul că acestea sunt performanțele pe care clienții noștri le doresc de la sistemul de tratare a apei. Însă, dacă sunteți în căutarea unui sistem care să îndepărteze în primul rând contaminanții anorganici precum sărurile sau nitrații, va trebui să studiați posibilitatea achiziționării unui aparat specializat pentru această operațiune.
Este posibilă utilizarea sistemului de tratare a apei eSpring pentru puţurile private?
Sistemul de tratare a apei eSpring a fost conceput pentru uz casnic, pentru apă potabilă furnizată prin intermediul rețelelor urbane sau a surselor care au fost testate și certificate ca fiind de apă potabilă. Sistemul eSpring a fost testat și certificat pentru niveluri de contaminanți cu mult peste ceea ce se găsește în mod uzual în rețelele de apă potabilă. Deci, dacă doriți să utilizați sistemul eSpring în cazul unui puț privat, este recomandabil să testați apa provenită din puțul respectiv cel puțin o dată pe an, pentru a vă asigura că apa este în continuare potabilă.